torstai 21. heinäkuuta 2011

Vuosi 1953

Oma lähiön lintukotoni on rakennettu vuonna 1953.

Sodan jälkeinen vuosikymmen oli Suomessa kurjaa ja köyhää aikaa. Asuntopula oli huutava. Niinpä ei ainoastaan tätä lähiötaloa, vaan toisaalla myös Tapiolan puutarhakaupunkia alettiin rakentaa.

Kenties ilmassa oli jälleenrakentamisen myötä toiveikkuutta. Kotitaloni rakentamista edeltäneenä vuonna 1952 Suomi oli saanut kansainvälistä mainetta ja tunnustusta; kruunattiinhan Armi Kuusela tuolloin maailmankaikkeuden kauneimmaksi naiseksi (huomaa Armin kauniisti sisustettu koti!), ja Helsingissä järjestettiin olympialaiset.

Helmikuussa 1953 Suomessa vieraili ulkomaan jazzihmeitä, mm. Ella Fitzgerald ja Oscar Peterson, kun Jazz at the Philharmonic -konserttikiertue saapui Helsinkiin.

Kyllikki Saari surmattiin Isojoella toukokuussa 1953. Selvittämätön surma on askarruttanut mieliä läpi vuosikymmenten.

Koskenkorva-viina eli tutummin kossu tuli markkinoille heinäkuussa 1953. Samassa kuussa järjestettiin ensimmäiset Kivi-juhlat Nurmijärven Palojoella.

Vuonna 1953 syntyi Toivo Kärjen ja Reino Helismaan kynästä Täysikuu-tango, josta muodostui ikivihreä Olavi Virran levyttämänä.

Hämärän peittoon jää, mikä on ollut tämän lähiökodin asukkaiden suhde näihin tapahtumiin.

1 kommentti:

  1. Kertakäyttökulttuurin vastakohta on mielestäni se, että asioille annetaan merkityksiä. Pidän siitä kuinka luot tarinan lähiökotisi rakennusvuoden ympärille ja liität sen oman aikansa ihmisiin. Todella pidän tästä tekstistä ja lähestymistavasta. Olisiko mahdollista saada vastauksena vastaavanlainen luettelo vuoden 1929 tapahtumista?? :)

    VastaaPoista