perjantai 5. elokuuta 2011

Arkiruokaa

Tällaista pöperöä tehtiin tänään:


Lähiöideologian kanssa linjassa on tietysti valmisruoka-ateria. Einesteollisuus alkoi kehittyä 1950-luvulla (kuten tämäkin lähiö). Teollisesti valmistettu ruoka oli osa hyvää ja funktionaalista arkea. Miten olisi onnistunut äitien työssäkäynti ilman valmisruokia? Varsinkin kun kotiapulaisten käyttö keskiluokkaisissa(kin) kodeissa väheni koko ajan 1900-luvun kuluessa.

Oma lounaani koostui tänään teollisesti valmistetusta täysjyväpastasta, hyvälaatuisesta valmispastakastikkeesta (eroja on!), parmesan-juustosta ja muutamasta riuhtaisusta tuoretta timjamia. Juomana raikasta hanavettä. Kyllä maistui, nam.

Lounas tarjoiltiin Rörstrandin syvästä Koka-lautasesta (Koka-sarjaa valmistettiin Ruotsissa ilmeisesti vuosina 1956-1988; astiat on muotoillut Carl Harry Stålhane ja kuvion on suunnitellut Hertha Bengtson). Ateria haarukoitiin niinikään ruotsalaisella haarukalla ("rostfritt stål"; valmistaja tuntematon). Vesi juotiin koboltinsinisestä Kartio-lasista - sävy sävyyn lautasen kanssa siis. Koko komeuden alla luonnonvalkea tabletti (Annansilmätuote). Muut kirpparihankintoja paitsi Kartio-lasi, joka ostettiin uutena joskus 1990-luvulla.

P.S. Jos kiinnostaa, lue lisää valmisruoista ja säilykkeistä