lauantai 21. huhtikuuta 2012

Maljakot

On aivan turhaa tuottaa vieraille pettymystä vain sen tähden, ettei satu omistamaan yhtään sopivaa astiaa, johon tuliaiskukat laittaa.

Tästä syystä ostoslistallani on ollut jo jonkin aikaa maljakko. Mieluiten iso sellainen, joka kantaa niin ruusut kuin tulppaanit.

Viime kirppisreissulla maljakkoja löytyi kaksi.


Maljakot ovat kuitenkin pieniä.

Vasemmanpuoleinen on Göran Bäckin Arabialle suunnittelema maljakko (malli 388-1), joka oli tuotannossa 1961-1965. Maljakko on kovaa fajanssia ja sen korkeus on 13 cm. Vastaavia löytyy eri väreissä ja kokoisina verkkokaupoista.

Oikeanpuoleinen on Kaj Franckin Nuutajärvelle suunnittelema maljakko (KF 296), joka oli tuotannossa 1964-1971. Signeerattu maljakko on lasia ja sen korkeus on 17,5 cm. Myös tätä maljakkoa on saatavilla eri väreissä, kuten design-lasisivusto osaa kertoa.

Maljakot sopivat hyvin yhteen, joskaan eivät aivan täydellisesti kotini värimaailmaan (no ehkä pienet poikkeamat ovat vain piste i:n päällä...). Ja pakko kai mainita, että toinen maljakoista on itse asiassa ystäväni ja vain lainassa luonani. Vaaseista syntyikin ostoksilla lähes kinaa.


Kodin varusteista puuttuu siis edelleen iso maljakko. Toivotaan että sekin löytyy vielä joku kerta.

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Anopinkieli kukkii

Anopinkieli innostui taas pääsiäisen aikaan kukkimaan. Se tekee sen joka vuosi.


Anopinkieli on kulkenut mukanani luultavasti jo yli 10 vuotta. Alkuvuosina kohtelin sitä kaltoin unohtaessani toisinaan kastelun mutta nykyään olen huomaavaisempi huonekasvejani kohtaan. Anopinkieli kasvaa suuressa ruukussa ja osa sen lehdistä on nykyään lähes metrin mittaisia.

Anopinkielen kukat erittävät väritöntä tahmeaa nestettä, joka tarttuu helposti (ja ikävästi) käsiin kukkia koskettaessa. Kukkien tuoksu on liljamaisen huumaava muttei häiritsevän voimakas.

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Sohva

Onkin aikaa siitä kun olen esitellyt lähiökotini sisustusta.

Puutteen korjaamiseksi ajattelin ottaa näyttelyvuoroon sohvan. Se on tässä, kevään valon ja varjon leikillä höystettynä:


Viime kesänä kotia kalustaessani kiertelin läpi kaikki lähiseudun kirpparit talon tyyliin sopivan 50/60-luvun vuodesohvan toivossa. Niitä kun näkee myynnissä aina silloin tällöin. Mutta eipä näkynyt tällä kertaa.

Laajensin kierrokseni uusia huonekaluja kauppaaviin myymälöihin. Yksi suosikki löytyi design-kalusteita kauppaavasta ketjusta, kallis tosin. Mutta samaan aikaan tuttu kotimainen huonekaluvalmistaja aloitti -20% alennusmyynnin kaikille sohvilleen, ja heiltä löytyikin yksi minua miellyttävä sohvamalli. Sohva ei ollut pieneen kotiini liian massiivinen, ja mielestäni se kokonaisuudessaan (kapeat käsinojat jne.) on tarpeeksi klassinen 1900-luvun puolivälissä rakennettuun ympäristöön, vaikka metallijalat ovatkin tätä päivää.




Valitsin sohvaan kotimaisen kangaseditorin Diamonds-kankaan (väri 539). Suojauskäsittelystä huolimatta valkoista kangasta täytyy tietysti vähän varoa: ei siis punaviiniä vappubileisiin eikä suklaakakkutarjoilua pikkulapsiperheille. En muistanut ostohetkellä tarkistaa sohvan kangasosien pestävyyttä; pitäisi ehkä tehdä se nyt. Istuintyynyt ovat kyllä vetoketjulla irrotettavia, ja kangaseditorin nettisivujen mukaan kangas kestää 30 asteen varovaisen vesipesun kevyellä linkouksella ja silityksen nurjalta puolelta tai kangasliinan läpi.

Koko paketti maksoi alennuksineen 1735 euroa kotiin kuljetettuna. Tähän mennessä olen ollut tyytyväinen.