tiistai 20. joulukuuta 2011

Ikosaedrit

Annos askartelua kuuluu joulunodotukseen. Lähiökodin joulukoristeeksi keksittiin kierrätyshenkiset ikosaedrit. Nämä geometriset kappaleet ovat monitahokkaita, joissa on 20 tahkoa. Tahkot ovat muodoltaan tasasivuisia kolmioita.


Ikosaedrit valmistettiin tukevasta paperista, joka revittiin taidefestivaalin esitteestä. Vastaavia aarteita löytyy pilvin pimein kaupungin kulttuurikohteista. Toisena valmistusmateriaalina käytettiin vanhoja karttoja, joita Maanmittauslaitos jakeli ilmaiseksi messuilla jokunen kuukausi sitten. Miksei myös ylellisiä mainoslehtisiä, kulahtaneita julisteita, omaa suosikkitapettia tai itse kirjailtua paperia voisi käyttää - vain mielikuvitus asettaa rajat!


Jos haluat itse tehdä ikosaedreja, varaa ulottuville jämäkkää paperia, kynä, viivotin, sakset ja teippiä. (Lasillinen viiniäkään ja tunnelmamusiikkia ei ole pahitteeksi; toim. huom.) Tulosta esimerkiksi Wikipediasta löytyvä malli muutamassa eri koossa ja leikkaa se irti ääriviivojaan myöten. Piirrä mallin mukainen kuvio valitsemasi paperin kääntöpuolelle. Merkitse paperiin viivaimen avulla ainakin osa mallin sisään merkityistä päälinjoista taittelua helpottamaan. Sitten leikkaa jäljennös ääriviivojaan myöten irti. Taittele monitahokkaan kaikki särmät ts. pikkukolmioiden sivut näkyviin. Lopuksi kiinnitä särmät toisiinsa teippipalojen avulla.

Ja voilà, ikosaedri on valmis!


P.S. Lähiökodin ikosaedrit jäävät ainakin toistaiseksi ilahduttamaan tekijöitään ikkunalaudalle, lipaston päälle tai tarjottimelle. Mikään ei kuitenkaan estä virittelemästä ikosaedreihin lenkkejä, joista ne voi ripustaa roikkumaan vaikka verhotankoon tai kuusen oksille :)

2 kommenttia: